sttoolearn

چیزی برای آموختن

sttoolearn

چیزی برای آموختن

تاریخچه‌ای از روزجهانی کاربردپذیری و برگزاری آن در ایران

امسال هفتمین رویداد کاربردپذیری در ایران همزمان با روز جهانی کاربردپذیری برگزار می‌شود. 

رویداد روز جهانی کاربردپذیری هر سال در روز ۱۱ نوامبر برابر با ۱۹ آبان در کشورهای مختلف برگزار می‌شود. کاربردپذیری از دیدگاه « سازمان بین‌المللی استانداردسازی » چنین تعریف شده است: میزانی که یک محصول می‌تواند توسط کاربران خاص برای رسیدن به هدفی معین، مورد استفاده قرار گرفته و در حین استفاده، ضمن داشتن اثربخشی و کارایی، رضایت کاربر را در زمینه مورد استفاده تأمین کند.
در منشور این روز جهانی تاکیده شده است: ” تکنولوژی باید زندگی ما را بهتر کند نه اینکه با کیفیت پایین و طراحی نامناسب آن، استرس و خطر ایجاد کند. این وظیفه ماست که تضمین کنیم یک تکنولوژی؛ تاثیرگذار، لازم، قابل اعتماد و تسهیل کننده زندگی مردم است. ما پذیرفته‌ایم که روز جهانی کاربردپذیری را همه ساله برگزار کنیم تا در یک روز مشخص متخصصان فنی، جوامع آکادمیک، جوامع صنعتی، شهروندان و گروه‌های دولتی برای یک هدف مشخص دور هم جمع شوند و درباره تحصیل و استفاده از اینترنت در تحصیل، بهداشت و درمان و چگونگی توسعه آن توسط تکنولوژی، نقش دولت و جلب مشارکت عمومی و مدنی با بهره‌گیری از تکنولوژی سخن بگویند.”
در بخش دیگر منشور روز جهانی کاربردپذیری از تلاش برای تحقق و توسعه ارتباطات و افزایش تجهیزات ارتباطی، حریم شخصی و امنیت و بهره‌مندی از تفریحات و سرگرمی‌ها به وسیله تکنولوژی یاد شده است.

هفتمین همایش کاربردپذیری
هفتمین همایش کاربردپذیری  

کاربردپذیری در ایران

همایش کاربردپذیری از سال ۱۳۸۹ به صورت مستمر توسط علاقه‌مندان حوزه تجربه کاربری و کاربردپذیری در ایران برگزار شده است، همایش کاربردپذیری برای نخستین بار روز ۲۰ آبان ۱۳۸۹ در فرهنگسرای رسانه تهران با محوریت طراحی محصولات و خدمات کاربردپذیر برگزار شد. دومین همایش کاربردپذیری روز ۱۹ آبان ۱۳۹۰ در دانشگاه علم و فرهنگ با موضوع طراحی برای جامعه برگزار و درباره موضوعاتی مانند تعامل انسان و رایانه، آزمون‌های کاربردپذیری، فلسفه طراحی، کاربردپذیری در وب‌سایت‌های دولتی و.. مقالاتی ارائه شد. سومین همایش کاربردپذیری روز پنج‌شنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۱ در فرهنگسرای رسانه تهران با محوریت سیستم‌های مالی و چهارمین همایش ۲۳ آبان ۱۳۹۲۲ در   دانشگاه شهید بهشتی با عنوان بهداشت و درمان برگزار شد.

اخذ نمایندگی رسمی انجمن  UXPA در ایران

پنجمین همایش کاربردپذیری روز پنجشنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۳ با حضور جمع گسترده‌ای از برنامه‌نویسان و تحلیل‌‌گران سیستم‌های اطلاعاتی، مدیران شرکت‌های فناوری اطلاعات، کارشناسان دانشگاهی و فعالان در حوزه فناوری اطلاعات، خبرنگاران و اصحاب رسانه‌ها برگزار شد. شاهین طبری، دبیر انجمن حرفه‌ای تجربه کاربری در ایران به عنوان اولین سخنران، گزارش خود از فعالیت ۵ ساله این انجمن را با خبر عضویت رسمی ایران در UXPA آغاز کرد. او  گفت: این انجمن تلاش کرده است تا با برگزاری همایش‌ها و رویدادهای مختلف کوچک و بزرگ شعارهای جهانی UXPA را وارد زندگی مردم کند. امیرحسین محب‌علی، رییس مرکز برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی فناوری اطلاعات نیز در سخنانی از راه‌اندازی مرکز ملی تجربه کاربری و آزمایشگاه کاربردپذیری خبر داد.
در ادامه همایش امین آقاجانی- مدیرمحصول بیپ‌تونز از تاثیر تجربه کاربری بر فروشگاه‌های آنلاین سخن گفت و علیرضا نیکوکار- طراح کاربردپذیری و مدرس دانشگاه نیز درباره اهمیت تعریف استراتژی برای رسیدن به الگوی مناسب در کاربردپذیری سخنرانی کرد. همایش با سخنرانی فرانس بروس، کار‌شناس کاربردپذیری گروپان در آلمان با محور رفتار و تعامل کاربران در وب سایت‌های خرید گروهی ادامه یافت. محمد جعفر کرمان‌پور-طراح نوآوری کسب و کار ایران، داود تراب‌زاده- طراح تجربه کاربری نقطه آبی مهدی مخلصیان از شرکت چارگون با معرفی پروژه پارسی‌بان، نازنین دانشور-مدیر و موسس تخفیفان، اسماء کروبی و شهاب جوانمردی، مدیرعامل شرکت فناپ از دیگر سخنرانان این همایش بودند.
بنابراین گزارش، نصرالله جهانگرد- معاون وزیر و رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران، سخنران پایانی پنجمین همایش روز جهانی تجربه کاربردپذیری در ایران بود. وی، برگزاری این مراسم را اتفاقی مبارک و با ارزش در ایران دانست و گفت: دولت مصمم است با تکیه بر تجارب بین المللی و استفاده از توان بخش خصوصی قانون دسترسی آزاد به اطلاعات و اسناد دولتی را اجرایی کند.

اعطای جایزه کاربردپذیری

در جریان پنجمین همایش کاربردپذیری در ایران، انجمن حرفه‌ای تجربه کاربری در ایران برای نخستین بار «جایزه کاربردپذیری» را به انتخاب هیات داوران جایزه کاربردپذیری به برگزیدگان اعطا کرد. هیات داوری پنجمین همایش کاربرد پذیری متشکل از اساتید دانشگاهی و فعالان صنفی فناوری اطلاعات با تمرکز بر روی تجربه کاربری و کاربردپذیری، نزدیک به ۱۲۰ محصول ارائه شده به دبیرخانه همایش را بر اساس ۷ ویژگی یادآورپذیری، آموزش‌پذیری، امکانات، کارآیی، یافت پذیری و دسترسی پذیری و ایمنی بررسی کردند. در نهایت هیات داوران، جوایز کاربردپذیری را به دیجی‌کالا به نمایندگی اسما کروبی، دیگ تابستانی به نمایندگی رسام رستمی، وب‌سایت فست دیکشنری به نمایندگی مهران زاده کوچک، رایانش ابری سپهر به نمایندگی نوید کوهی، نرم‌افزار اندرویدی نبض بازار به نمایندگی رضا معلمی و نت برگ به نمایندگی سهیل الماسی اعطا کردند.
ششمین همایش کاربردپذیری نیز، پنج شنبه ۲۱ آبان ماه همزمان با روز جهانی این رویداد در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات (مرکز تحقیقات مخابرات ایران) از سوی شرکت چارگون به عنوان نماینده رسمی UXP در ایران، برگزار شد. بخش اول این همایش پخش ویدئویی از سخنان الیزابت روزنبرگ، بنیانگذار روز کاربردپذیری بود که انحصارا برای ایران ضبط شده بود. او در این پیام، کاربردپذیری را عاملی برای موفقیت در استفاده از فناوری و تجارت‌های مرتبط با آن دانست و برای همه علاقه‌مندان این موضوع در ایران آرزوی موفقیت کرد.
در این همایش نیز شهباز توکلی- مدیر محصول شرکت چارگون، علیرضا نیکوکار- طراح کاربری، سپیده قیصر-طراح کاربردپذیری شرکت پیچک، پرهام باغستانی- طراح کاربری چارگون، پیام شکیبافر- طراح بصری دیجی‌کالا، علیرضا الیادرانی سخنرانی کردند. آرش معتمدی- مدیر محصول مایکروسافت نیز به عنوان مهمان ویژه ششمین همایش کاربردپذیری در سخنرانی خود از طراحان کاربردپذیری و تولید کنندگان محصولات مبتنی برفناوری داخلی خواست تا خود را برای بازارهای جهانی آماده کنند. ششمین همایش کاربردپذیری نیز با سخنرانی نصرالله جهانگرد-رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران و اعطای دومین جایزه کاربردپذیری به کار خود پایان داد.
لازم به ذکر است؛ هفتمین همایش کاربردپذیری نیز همزمان با این رویداد جهانی ۲۰ آبانماه امسال برپا می‌شود و سومین جایزه کاربردپذیری از سوی هیات داوران به برترین محصولات اهدا خواهد شد.

منبع: تاریخچه‌ای از روزجهانی کاربردپذیری و برگزاری آن در ایران

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.